HomeContact
Professionals

Baan kwijtraken

U had gehoopt dat het u nooit zou overkomen. U raakt uw baan kwijt. Het bedrijf waar u werkt, gaat bijvoorbeeld failliet of moet inkrimpen. Zit u in deze situatie dan is het verstandig om u voor te bereiden op welke stappen u nu moet ondernemen.

Maar het kan ook voorkomen dat u zelf ontslag neemt. U vindt uw werk te zwaar. Of u vindt uw werk saai en u bent toe aan een nieuwe uitdaging. Ook dan moet u van tevoren een aantal dingen regelen.

Ontslag: vormen en redenen

Een werkgever heeft verschillende mogelijkheden om personeel te ontslaan. Dat kan bijvoorbeeld via de rechter of het UWV, of door de werknemer een voorstel te doen en samen afspraken te maken over het ontslag.

Volgt uw werkgever een procedure via de rechter of het UWV, dan mag u niet zomaar worden ontslagen. Uw werkgever moet daar een geldige reden voor hebben. Overzicht van de redenen die uw werkgever wel en niet kan gebruiken.

Heeft u een tijdelijk contract, dan eindigt uw dienstverband vanzelf en hoeft de werkgever u niet te ontslaan. Er zijn wel een aantal regels rondom tijdelijke contracten.