HomeContact
Professionals

WMO Wonen

Met voorrang een huurwoning vinden

De plek waar u woont, regelt u doorgaans zelf. Dan kunt u ook bepalen aan welke voorwaarden uw huis voldoet. Totdat er iets is waardoor dat een stuk lastiger wordt. Vanwege lichamelijke beperkingen bijvoorbeeld. Of omdat u in een noodsituatie zit waardoor u acuut een andere woning nodig heeft. In sommige gevallen kan de gemeente u dan van dienst zijn. Als het nodig is, kan de gemeente ervoor zorgen dat iemand via WMO Wonen voorrang krijgt op een huurwoning. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In overleg met u kan de gemeente vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Bij lichamelijke beperkingen

Als u vanwege ziekte, lichamelijke ongemakken of beperkingen niet meer of lastiger in uw huis kunt wonen, zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst kunt u kijken wat u zelf kunt doen. En vervolgens kunt u kijken of er mogelijkheden zijn op het gebied van WMO Wonen. Zoals bijvoorbeeld voorrang op een gelijkvloerse woning of woningbemiddeling.

Kijken wat u zelf kunt doen

Voordat u de gemeente om hulp vraagt, is het belangrijk dat u eerst kijkt wat u zelf kunt doen. U kunt bijvoorbeeld onderzoeken of het de moeite waard is om uw woning te laten aanpassen. Dat is soms eenvoudiger en goedkoper dan u denkt. Wellicht kunt u met enkele aanpassingen aan uw huidige woning toch comfortabel (blijven) wonen. Als u wilt weten wat er nu juist in úw huis zou kunnen worden aangepast, kunt u de speciale huistest doen.
U kunt ook besluiten zelf op zoek te gaan naar een andere woning die meer geschikt is voor uw situatie.

Huisvestingsindicatie voor een gelijkvloerse woning

Als aanpassen van uw woning niet mogelijk is en u kunt zelf niet of moeilijk aan een andere woning komen, kunt u, in het kader van WMO Wonen, een huisvestingsindicatie aanvragen.
De consulent van Het Sociaalplein moet dan vaststellen dat het op basis van uw zorgvraag verstandig is op zoek te gaan naar een gelijkvloerse woning.

In de Huisvestingsindicatie wordt aangegeven wat u nodig heeft in uw nieuwe woning. Dat wordt het zoekprofiel genoemd. Daarin staat bijvoorbeeld dat de woning geschikt moet zijn voor het gebruik van een rollator of een rolstoel. Er kan ook in staan dat het een woning moet zijn nabij (zorg)voorzieningen.

Met de huisvestingsindicatie krijgt u voorrang bij het zoeken naar een gelijkvloerse woning. U kunt dan zelf een geschikte woning zoeken in het aanbod van de SVNK. De huisvestingsindicatie is voor eenmalig gebruik. Zodra u een woning heeft geaccepteerd, vervalt de indicatie.

Een speciale woning via bemiddeling gemeente

Heeft u vanwege uw lichamelijke beperkingen dringend een andere woning nodig? Of u heeft een woning nodig die aan zeer specifieke eisen voldoet? Bijvoorbeeld een aangepaste woning voor een gezin? Wellicht komt u dan ook in aanmerking voor woningbemiddeling. Hiervoor werkt de gemeente nauw samen met Woonwaard. Woningen die Woonwaard in het verleden heeft aangepast of die geschikt zijn voor speciale woonwensen (bijvoorbeeld rolstoelwoningen) worden eerst aangeboden aan de gemeente. De gemeente kan dan speciaal voor deze woningen een geschikte kandidaat aanwijzen. Als u in aanmerking komt voor woningbemiddeling, heeft u op deze manier dus meer en sneller kans op een geschikte woning.

Het is wel belangrijk dat u daarnaast ook zelf blijft kijken naar en reageren op geschikte woningen die worden aangeboden door de SVNK.

Urgentie in persoonlijke noodsituaties

Het zijn niet altijd lichamelijke beperkingen die maken dat een andere woning nodig is. Soms is er een persoonlijke noodsituatie waardoor iemand met spoed een andere woning nodig heeft. In sommige gevallen kunt u dan urgentie aanvragen.

Schrijf u in als woningzoekende!

Om te kunnen reageren op een sociale huurwoning in de regio moet u ingeschreven staan als woningzoekende bij de stichting Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (SVNK). Dit kan op www.svnk.nl. Hier vindt u ook het actuele woningaanbod.

Let op: Ook bij een huisvestingsindicatie, woningbemiddeling of urgentie is inschrijving bij de SVNK noodzakelijk.

Komt u er niet uit? Neem contact op met Het Sociaalplein

  • Telefoonnummer: 14 072. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • E-mail: hetsociaalplein@heerhugowaard.nl
  • Langskomen kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis op Parelhof 1 in Heerhugowaard.
  • Wilt u niet wachten en direct geholpen worden? Maak online een afspraak in de agenda van Het Sociaalplein.