HomeContact
Professionals

WMO begeleiding

Begeleiding bij het wonen (via de WMO)

Zelfstandig leven en werken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er kunnen verschillende belemmeringen zijn, waardoor het lastig is om zelf een huishouden te runnen en in je inkomen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of het hebben van psychiatrische problemen. Ook beginnende dementie of andere problemen bij het ouder worden, kunnen maken dat zelfstandig leven minder makkelijk gaat. Begeleid wonen (via de WMO) kan dan een oplossing zijn.

Begeleiding bij het wonen werd, net als dagbesteding, tot 2015 geregeld via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ). Sinds 2015 valt dit onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De WMO maakt onderscheid tussen individuele begeleiding (bij het wonen) en groepsbegeleiding (voor dagbesteding).

Individuele WMO begeleiding thuis

Met individuele WMO begeleiding wordt de ondersteuning bedoeld die mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen (blijven) wonen. De ondersteuning in de vorm van begeleid wonen kan nodig zijn op allerlei gebieden, zoals bijvoorbeeld:

 • Bij het leggen en onderhouden van sociale contacten,
 • bij het organiseren van het huishouden
 • het bijhouden van de financiën
 • het afhandelen van de post
 • de vrijetijdsbesteding
 • het invoeren en handhaven van een dagritme
 • boodschappen doen
 • het leren nemen van belangrijke beslissingen
 • enzovoort

Wat kan iemand zelf?

Bij een vraag om individuele WMO begeleiding, kijken we altijd eerst naar wat iemand wél zelf kan doen. Vervolgens kijken we wat familieleden, vrienden en buren kunnen doen.
In aanvulling daarop kan professionele ondersteuning geboden worden als dat nodig is.
In overleg met alle betrokkenen bepalen we welke professionele ondersteuning precies nodig is. En of die ondersteuning intensief moet zijn of minder intensief.
Dit wordt wel een maatvoorziening genoemd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over begeleid wonen ofwel individuele WMO begeleiding? Stel uw vraag dan aan de medewerkers van Het Sociaalplein.

 • Telefoonnummer: 14 072.
  Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
 • E-mail: hetsociaalplein@heerhugowaard.nl
 • Langskomen kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis op Parelhof 1 in Heerhugowaard. Wilt u niet wachten en direct geholpen worden? Maak online een afspraak in de agenda van Het Sociaalplein.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult