HomeContact
Professionals

Mobiliteit voor blinden en slechtzienden

Bent u blind of slechtziend en wilt u zoveel mogelijk zelfstandig blijven reizen? Deze hulpmiddelen en reisproducten maken het eenvoudiger en veiliger.

Herkenningsstokken en taststokken

Een herkenningsstok is bedoeld om omstanders te laten weten dat u slechtziend bent. Hij is korter dan een taststok.

Een taststok reikt tot aan de grond en is geschikt om uw weg mee te vinden.

Geleidehond

Een geleidehond kan u veilig door het verkeer en langs obstakels helpen. De hond kan ook voor u zoeken naar een lege zitplaats, een geldautomaat, een brievenbus of een zebrapad.

Om in aanmerking te komen voor een geleidehond moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U kunt ze nalezen op de website van het KNGF en daar het aanvraagformulier invullen. U kunt ook kiezen voor een andere aanbieder van geleidehonden. Een blindengeleidehond zit in het basispakket van de zorgverzekering. De hondenschool moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. U kunt bij uw zorgverzekeraar nagaan welke aanbieders van geleidehonden een contract hebben.

Elektronische mobiliteitshulpmiddelen

Er zijn verschillende elektronische hulpmiddelen om de weg te vinden.

 • Bijvoorbeeld een apparaatje dat aangeeft waar zich obstakels en doorgangen bevinden. U heeft dan minder moeite met uw weg te vinden.
 • Of een elektronisch kompas dat vertelt waar u bent.
 • Ook mogelijk: een zogenaamde 'locatorfinder' of 'keyfinder' die aangeeft waar bijvoorbeeld uw portemonnee, bril of huissleutel ligt.

Reisproducten voor visueel gehandicapten

Als u blind of slechtziend bent, dan kunt u gebruik maken van speciale reisproducten voor het openbaar vervoer.

 • Met het Sentirereisproduct krijgt u korting op het instaptarief van het openbaar vervoer. Als er iets mis gaat met uitchecken, betaalt u alleen het instaptarief. Dit tarief is €1,20. U kunt ermee reizen met de bus, metro, tram en OV over water, maar niet met de trein.
 • U kunt ook een OV-chip Plus abonnement afsluiten. Hiermee kunt u van te voren telefonisch uw reis boeken bij de NS Klantenservice. Daardoor hoeft u niet in te checken met uw OV-chipkaart. Met OV-chip Plus kunt u in heel Nederland reizen met alle treinvervoerders.
 • Reist u voor uw werk, dan kunt u ook reizen met een NS-Businesscard. Hiermee moet u wel in- en uitchecken. Aan het eind van de maand krijgt u een factuur met uw reiskosten. Mislukt het uitchecken, dan kunt u dit laten herstellen.

Meer informatie over OV-chip Plus en de NS Businesscard vindt u op de website van de NS.

OV-Begeleiderskaart

U kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen wanneer u door uw beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen.

 • Met deze kaart kan er 1 begeleider gratis met u meereizen.
 • De begeleider moet minimaal 12 jaar oud zijn.
 • U hoeft niet altijd dezelfde begeleider mee te nemen.
 • De OV-Begeleiderskaart is geldig in de trein, tram, bus en de metro.
 • De OV-Begeleiderskaart is minimaal een jaar geldig.

Via het telefoonnummer 030-2354661 kunt u een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Of vul het aanvraagformulier in op de website van Argonaut Advies.

Hulpmiddelen

Een overzicht van hulpmiddelen vindt u op de Hulpmiddelenwijzer. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of een hulpmiddel in uw geval vergoed wordt.

Taxivervoer

Kunt u niet fietsen, autorijden of reizen met het openbaar vervoer, dan is taxivervoer wellicht nog een mogelijkheid voor u.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult