HomeContact
Professionals

Dagbesteding

Dagbesteding is een georganiseerde manier om een zinvolle invulling aan de dag te geven. Er zijn verschillende soorten dagbesteding. Zo is er bijvoorbeeld dagbesteding voor ouderen, blinden, doven, lichamelijk beperkten, mensen met psychische problemen en verstandelijk beperkten.

U kunt dagbesteding regelen via vrijwilligerswerk of buurtwerk. Of u gaat naar de dagbesteding bij een organisatie die hierin gespecialiseerd is, zoals een activiteitencentrum of zorgboerderij.

Dagbesteding of groepsbegeleiding via WMO

Je dag op een zinvolle en bevredigende manier besteden, is voor iedereen belangrijk. Maar niet iedereen kan dat doen in de vorm van werk. Bijvoorbeeld door ziekte of verstandelijke of lichamelijke beperkingen. Dan is het goed te zoeken naar alternatieve mogelijkheden om toch een dagritme te hebben of te houden, om sociaal actief te blijven en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Dat kan in de vorm van WMO dagbesteding. Of, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) het noemt, groepsbegeleiding.

Voorbeelden van wmo dagbesteding

We kennen allemaal wel een voorbeeld van groepsbegeleiding of WMO dagbesteding uit onze omgeving: Iemand met Alzheimer die af en toe een dagdeel naar de dagbesteding gaat in een verpleeghuis. Iemand met het syndroom van Down die dagbesteding krijgt in een activiteitencentrum. En mensen met psychiatrische problemen die samen een eetcafé runnen.

WMO dagbesteding op maat

De gemeente Heerhugowaard vindt het belangrijk dat inwoners zoveel mogelijk deel uitmaken en blijven uitmaken van de maatschappij. Vandaar dat er ook steeds meer vormen van dagbesteding zijn in bijvoorbeeld buurthuizen of bij sportverenigingen. De gemeente is hiervoor in nauw overleg met alle organisaties in Heerhugowaard. Op die manier kan de benodigde groepsbegeleiding of WMO dagbesteding steeds meer op maat worden samengesteld.

Komt u er niet uit? Neem contact op met Het Sociaalplein

  • Telefoonnummer: 14-072.
    Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
  • E-mail: hetsociaalplein@heerhugowaard.nl
  • Langskomen kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis op Parelhof 1 in Heerhugowaard. Wilt u niet wachten en direct geholpen worden? Maak online een afspraak in de agenda van Het Sociaalplein.

Vrijwilligers

Er zijn veel vrijwilligers die activiteiten organiseren voor mensen die daar behoefte aan hebben. Misschien vindt u het leuk om daar aan mee te doen. Een familielid of uw begeleider kan u misschien helpen om iets geschikts te vinden.

Vrijwilligerswerk doen

Zelf vrijwilligerswerk doen kan een mooie dagbesteding zijn. U bent dan de hele dag bezig en draagt ook nog een steentje bij aan de samenleving.

U kunt kijken of u geschikt vrijwilligerswerk kunt vinden via een vrijwilligerscentrale of misschien via buurtwerk bij u in de wijk.

Activiteitencentrum

Bij een activiteitencentrum voor dagbesteding kunt u kiezen uit allerlei verschillende activiteiten. Van muziek en schilderen tot sport en spel. Ook kan dagbesteding gericht zijn op dagelijkse bezigheden, zoals koken en boodschappen doen. Verder kunnen activiteitencentra helpen om werk of vrijwilligerswerk op een andere plek te vinden.

Arbeidsmatige dagbesteding

Arbeidsmatige dagbesteding is een vorm van dagbesteding waarbij u met begeleiding aan het werk gaat.

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld met begeleiding gaan werken in een restaurant of theehuis, bij een fietsenmaker, in een houtwerkplaats, een kringloopwinkel of achter de balie bij een bedrijf. Of u gaat aan het werk in het groen: bomen snoeien, dieren verzorgen of werken bij een boerenbedrijf. U kunt zelf kijken wat goed bij u past.

De zorgboerderij

Een speciale vorm van dagbesteding is de zorgboerderij. Op de zorgboerderij kan iemand meehelpen bij het voederen en verzorgen van boerderijdieren, het werken in de moestuin of de bloementuin en het kweken van fruit.

Er zijn ook zorgboerderijen die plaats bieden speciaal voor kinderen met een beperking.

Dagopvang

Er zijn zorginstellingen die dagopvang aanbieden. Dit is dagbesteding in een groep: bijvoorbeeld koffie drinken, samen dingen ondernemen en eten. Het is een prettige manier om onder de mensen te komen, bijvoorbeeld voor ouderen. Ook is er speciale dagopvang voor kinderen.

Dagopvang in combinatie met verzorging is vaak ook mogelijk. Dit is geschikt voor mensen die ook hulp nodig hebben bij hun dagelijkse verzorging. Bijvoorbeeld bij het eten of naar het toilet gaan.

Dagverzorging en dagbehandeling

Dagverzorging lijkt op dagopvang, maar u kunt er intensievere zorg en hulp krijgen. Bijvoorbeeld verpleegkundige zorg.

Op de dagbehandeling krijgen mensen naast dagbesteding, verzorging en verpleging ook behandeling van artsen en andere therapeuten. Er is dus veel ondersteuning en zorg aanwezig. Op de dagbehandeling kan iemand bovendien werken aan herstel en leren omgaan met zijn aandoening.

Dagverzorging en dagbehandeling vinden plaats in een zorginstelling.

Komt u er niet uit? Neem contact op met Het Sociaalplein

Komt u er niet uit? Neem contact op met Het Sociaalplein

  • Telefoonnummer: 14-072.
    Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
  • E-mail: hetsociaalplein@heerhugowaard.nl
  • Langskomen kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis op Parelhof 1 in Heerhugowaard. Wilt u niet wachten en direct geholpen worden? Maak online een afspraak in de agenda van Het Sociaalplein.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult