HomeContact
Professionals

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen te leen, te huur en te koop, die ervoor zorgen dat u zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, krukken, een hoog-laag bed, een postoel of een douchestoel. Maar er ook zijn tal van kleinere, simpele hulpmiddelen die het leven gemakkelijker maken.

De hulpmiddelenwijzer van Vilans biedt een goed overzicht van wat er beschikbaar is. Ook kunt u kijken naar tweedehands hulpmiddelen. Deze zijn vaak goedkoper.

Aanvragen van hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunt u zelf aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Uw verzekeraar verwijst u dan door naar een organisatie in de regio die deze hulpmiddelen verhuurt of verkoopt. Bijvoorbeeld een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Heeft u het hulpmiddel lange tijd nodig? Dan is aanschaffen vaak een goed idee.

Wanneer u een vergoeding wilt voor de hulpmiddelen, kunt u deze aanvragen. Dit kan meestal bij de gemeente en komt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In andere situaties kan het zijn dat u een vergoeding krijgt vanuit de zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg (Wlz) of de WIA.

Loophulpmiddelen lenen of huren

Tijdelijke loophulpmiddelen zoals krukken, een rollator of looprek, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten wel.

Meestal kunt u bij de thuiszorgwinkel met korting loophulpmiddelen huren. Soms is dit zelfs gratis. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u de gewone prijs betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult