Er zijn verschillende vormen van hulp mogelijk als de scheiding moeilijk verloopt. U kunt steun zoeken bij mensen uit uw omgeving, maatschappelijk werkers of lotgenoten. Zijn er kinderen bij de scheiding betrokken? Vrijwilligersorganisaties en instanties voor jeugdhulp kunnen begeleiding bieden.

Erover praten

Een scheiding is een ingrijpend proces, waarin u vaak te maken krijgt met heftige gevoelens. Het kan helpen om hierover te praten met mensen die dicht bij u staan. Kunt of wilt u uw verhaal niet bij hen kwijt? U kunt anoniem bellen met:

Deze hulplijnen kunnen een luisterend oor bieden, los van alle regelzaken. U kunt met MIND Korrelatie en de Luisterlijn ook chatten of mailen.

Maatschappelijk werk

U kunt ook eens gaan praten met iemand van het maatschappelijk werk. Een maatschappelijk werker kan u helpen om de problemen rond uw scheiding op een rij te zetten. En samen met u bekijken welke hulp in uw situatie het beste is.

Lotgenotencontact

Misschien kunt u steun vinden bij lotgenoten. Ook voor kinderen zijn er mogelijkheden voor lotgenotencontact. Op de website VillaPinedo.nl kunnen kinderen van gescheiden ouders hun verhaal kwijt. En steun vinden bij kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Hulp voor het gezin

Zit u in een moeizame scheiding en heeft u kinderen? Misschien kunnen vrijwilligers u helpen. Vrijwilligersorganisatie Humanitas biedt op veel plekken in Nederland het BOR-project aan. BOR staat voor Begeleide Omgangsregeling. Een vrijwilliger van Humanitas-BOR kan u begeleiden bij het afspreken van een omgangsregeling en het nakomen ervan.

U kunt ook hulp zoeken bij organisaties voor jeugdhulp. Zij bieden gespecialiseerde hulp bij moeilijke scheidingen, zowel voor ouders als voor kinderen. Als ouders kunt u bijvoorbeeld hulp krijgen om samen afspraken te maken zonder ruzie. En om het belang van het kind weer voorop te stellen. Via bemiddelingsgesprekken of groepsbijeenkomsten met andere ouders. Meer over het regelen van jeugdhulp.

Uw kinderen kunnen ook hulp krijgen bij het verwerken van de scheiding. Bijvoorbeeld via een speciale cursus, waarin ze leren met de situatie om te gaan en hun gevoelens te uiten.

Meer over kinderen en scheiden.

Hulpaanbod

Mediation

Mediation

Bij mediation proberen twee partijen met hulp van een mediator tot...

Maatschappelijk werk bij scheiding

WMO

Wij Zijn DAAR biedt ambulante zorg, begeleiding en ondersteuning...

Maatschappelijk werk

Zie website www.methhw.nl

Begeleiding van dak- en thuislozen

Begeleiding, opvang en wonen Wij helpen mensen die door complexe...

Vergelijk hulpaanbod