WMO Wonen: met voorrang een huurwoning vinden

De plek waar u woont, regelt u doorgaans zelf. Dan kunt u ook bepalen aan welke voorwaarden uw huis voldoet. Totdat er iets is waardoor dat een stuk lastiger wordt. Vanwege lichamelijke beperkingen bijvoorbeeld. Of omdat u in een noodsituatie zit waardoor u acuut een andere woning nodig heeft. In sommige gevallen kan de gemeente u dan van dienst zijn. Als het nodig is, kan de gemeente ervoor zorgen dat iemand via WMO Wonen voorrang krijgt op een huurwoning. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In overleg met u kan de gemeente vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Kijken wat u zelf kunt doen

Voordat u de gemeente om hulp vraagt, is het belangrijk dat u eerst kijkt wat u zelf kunt doen. U kunt bijvoorbeeld onderzoeken of het de moeite waard is om uw woning te laten aanpassen. Dat is soms eenvoudiger en goedkoper dan u denkt. Wellicht kunt u met enkele aanpassingen aan uw huidige woning toch comfortabel (blijven) wonen. Als u wilt weten wat er nu juist in úw huis zou kunnen worden aangepast, kunt u de speciale huistest doen.
U kunt ook besluiten zelf op zoek te gaan naar een andere woning die meer geschikt is voor uw situatie.

Huisvestingsindicatie voor een gelijkvloerse woning

Als u ergonomische problemen in uw huidige huis heeft, kunt u met een huisvestingsindicatie voorrang krijgen op een gelijkvloerse woning. Een huisvestingsindicatie is 1 jaar geldig.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een huisvestingsindicatie als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U ervaart langdurige ergonomische problemen in uw huidige woning.
  • U kunt de problemen niet oplossen door middel van eenvoudige aanpassingen in uw huidige woning.
  • U bent minimaal 18 jaar.
  • U staat minimaal 1 jaar onafgebroken ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (BRP) in de gemeente Heerhugowaard.
  • Uw belastbaar jaarinkomen is niet hoger dan de inkomensgrens.
  • U laat een zelfstandige woning achter.

Let op! Bij een huisvestingsindicatie weegt de inschrijftijd ook mee. Een woningzoekende met een huisvestingsindicatie en een langere inschrijftijd gaat voor op iemand met huisvestingsindicatie en kortere inschrijftijd.

Aanvragen

U kunt bij Het Sociaalplein terecht voor het aanvragen van een huisvestingsindicatie. Bekijk de contactgegevens.

Een speciale woning via bemiddeling gemeente

Heeft u vanwege uw lichamelijke beperkingen dringend een andere woning nodig? Of u heeft een woning nodig die aan zeer specifieke eisen voldoet? Bijvoorbeeld een aangepaste woning voor een gezin? Wellicht komt u dan ook in aanmerking voor woningbemiddeling. Hiervoor werkt de gemeente nauw samen met Woonwaard. Woningen die Woonwaard in het verleden heeft aangepast of die geschikt zijn voor speciale woonwensen (bijvoorbeeld rolstoelwoningen) worden eerst aangeboden aan de gemeente. De gemeente kan dan speciaal voor deze woningen een geschikte kandidaat aanwijzen. Als u in aanmerking komt voor woningbemiddeling, heeft u op deze manier dus meer en sneller kans op een geschikte woning.

Het is wel belangrijk dat u daarnaast ook zelf blijft kijken naar en reageren op geschikte woningen die worden aangeboden door de SVNK.

Urgentie in persoonlijke noodsituaties

Het zijn niet altijd lichamelijke beperkingen die maken dat een andere woning nodig is. Soms is er een persoonlijke noodsituatie waardoor iemand met spoed een andere woning nodig heeft. In sommige gevallen kunt u dan urgentie aanvragen.

Schrijf u in als woningzoekende!

Om te kunnen reageren op een sociale huurwoning in de regio moet u ingeschreven staan als woningzoekende bij de stichting Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (SVNK). Dit kan op www.svnk.nl. Hier vindt u ook het actuele woningaanbod.

Let op: Ook bij een huisvestingsindicatie, woningbemiddeling of urgentie is inschrijving bij de SVNK noodzakelijk.

Komt u er niet uit?

Neem contact op met Het Sociaalplein voor meer informatie of als u vragen heeft. Bekijk de contactgegevens.

Vergelijk hulpaanbod