Vervoer in en vanuit Heerhugowaard

Het openbaar vervoer in Nederland is de laatste jaren beter toegankelijk geworden voor mensen met een beperking. Bussen hebben een lage instap en NS biedt mensen met een beperking hulp bij het in- en uitstappen van de trein. Maar heeft u een beperking of ziekte waardoor reizen met bus of trein niet tot de mogelijkheden behoort? Dan zijn er verschillende andere mogelijkheden voor vervoerin Heerhugowaard en vanuit Heerhugowaard.

Hieronder een overzicht:

De Hugohopper

Een inmiddels bekende vorm van vervoer in Heerhugowaard is buurtbus de Hugohopper. De bus heeft 4 lijnen met vaste routes. Maar ook vervoer van deur tot deur is mogelijk. Ook mensen in een rolstoel kunnen gebruikmaken van de Hugohopper. Om met de Hugohopper te kunnen reizen, moet u lid worden van de vervoersvereniging Heerhugowaard. Kijk op de website van Hugohopper of vraag de folder bij Het Sociaalplein in het gemeentehuis.

Rolstoelbus voor groepen

Een andere vorm van vervoer in Heerhugowaard en vanuit Heerhugowaard is Rolstoelbus Thijs die gerund en gereden wordt door vrijwilligers. Vaak rijdt de bus met groepen, in opdracht van de zorgcentra in Heerhugowaard.

In overleg, en als de rolstoelbus beschikbaar is, kan rolstoelbus Thijs ook rijden voor (groepen) particulieren met een beperking. Voorwaarde is dat er een begeleider meegaat. Voor deze ritten wordt wel een vergoeding gevraagd.

Bel voor meer informatie met de heer Kaarsenmaker, tel. 072-5712751.

Vervoermiddel huren of lenen

Heeft u tijdelijk of een enkele keer een vervoermiddel nodig? Denk dan eens aan de mogelijkheid om te huren of te lenen. Dat kan bij buren of familieleden of bij een bedrijf. Er zijn verschillende bedrijven in de regio die auto’s, bromfietsen, fietsen en elektrische fietsen te huur aanbieden.

Via Welzorg kunt u verschillende soorten aangepaste auto’s of een rolstoelbus huren.

Uitleenpunten voor scootmobiel of rolstoel

In Heerhugowaard kunt u op verschillende punten gratis een scootmobiel of rolstoel lenen. Dat is handig als u (tijdelijk) minder goed ter been bent. En het geeft u wellicht de vrijheid om zelfstandig te blijven reizen. Van tevoren reserveren kan, maar is niet verplicht.

U kunt terecht bij de volgende uitleenpunten:

  • Winkelcentrum Middenwaard (servicemanager, tel. 06-51019466)
  • Gemeentehuis Heerhugowaard bij Het Sociaalplein (parelhof 1 of tel. 14072)

Regiotaxi Noord Kennemerland

De Regiotaxi Noord-Kennemerland is er voor inwoners die geen gebruik kunnen maken van eigen vervoersmogelijkheden of het reguliere openbaar vervoer. Om met de Regiotaxi te kunnen reizen heeft u een vervoerspas nodig. De Regiotaxi rijdt 7 dagen per week tussen 06.00 en 24.00 uur. Connexxion verzorgt het vervoer via de Regiotaxi Noord-Kennemerland.

De Regiotaxi Noord-Kennemerland is vervoer van deur tot deur in een deeltaxi. Dit betekent dat de chauffeurs tijdens de taxirit ook andere houders van een vervoerspas mogen meenemen.

Via Het Sociaalplein kunt u de Regiotaxi aanvragen. Maak een afspraak om de Regiotaxi aan te vragen.

Valys voor buiten de regio

Heeft u een beperking en reist u buiten de regio Noord-Kennemerland, dus 5 zones of meer, dan kunt u gebruikmaken van taxivervoer via Valys. Hiervoor is een indicatie nodig. De medewerkers van Het Sociaalplein vertellen u graag over de mogelijkheden.

Medisch vervoer in en vanuit Heerhugowaard

Vervoer bij medische problemen kan in sommige gevallen vergoed worden door de zorgverzekering. Dit geldt alleen voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Voorbeelden zijn nierdialyse patiënten, kankerpatiënten die een chemokuur of radiotherapie ondergaan of mensen met een visuele beperking die begeleiding nodig hebben. Vraag hiervoor een formulier aan bij uw zorgverzekeraar en laat het ondertekenen door uw (huis)arts.

Leerlingenvervoer

Heeft uw kind vanwege een beperking speciaal vervoer naar school nodig? En woont u meer dan 6 km van school? Dan is in sommige gevallen een vergoeding mogelijk voor leerlingenvervoer. De medewerkers van Het Sociaalplein vertellen u graag over de mogelijkheden.

Vervoer naar werk en school

Heeft u vanwege een beperking speciaal vervoer nodig naar werk of school? Neem dan contact op met de school, het UWV of uw werkgever.

Komt u er niet uit? Neem contact op met Het Sociaalplein

Bieden de mogelijkheden voor vervoer op deze pagina in uw geval geen uitkomst? Dan kijkt een medewerker van Het Sociaalplein graag samen met u of de gemeente wellicht iets voor u kan betekenen:

  • Telefoonnummer: 14 072.
    Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
  • E-mail: hetsociaalplein@heerhugowaard.nl
  • Langskomen kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis op Parelhof 1 in Heerhugowaard. Wilt u niet wachten en direct geholpen worden? Maak online een afspraak in de agenda van Het Sociaalplein.
Vergelijk hulpaanbod