Ylona en Job Platteel (42 en 49) hebben twee kinderen. Hun jongste, Aafke (15), heeft multiple sclerose (MS). Het zet de verhoudingen binnen het gezin op zijn kop. Want ook haar broer Thijs (17) heeft zo zijn problemen.

Ylona: “Toen we hoorden dat Aaf MS had, viel onze wereld in stukken. Mijn man en ik vonden het zó gemeen. MS tast je zenuwen aan. Bij Aaf was dat eerst in haar oog. Een zenuw ging ontsteken, waardoor ze opeens nog maar met één oog kon zien. Gelukkig trekken die dingen weer weg. Een van haar handen is altijd een beetje verkrampt, waardoor ze soms onhandige dingen doet."

"Aafke zelf was in het begin heel nuchter. Ze vroeg zich praktische dingen af: kan ik weer naar turnen, en naar het kerstgala? Het antwoord is gelukkig ja. Je kunt met MS nog een mooi leven hebben. Met die verkrampte hand kan ze erg goed ringzwaaien!"

"Aafke moet erg rustig aan doen. Als het slecht gaat, kan ze bijna niks. Dan moet ze na het traplopen al uitrusten. We hebben daarom overal in huis rustplekjes voor haar aangelegd. In de woonkamer een gebloemde divan waar ze op kan zitten of liggen. Zelfs in de badkamer staat een lekkere stoel.”

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Bestanden

Ylona Platteel JPG, 97,6 kB