HomeContact
Professionals

De kinderen van Katja en Michal Kowalski kunnen niet zwemmen

Katja Kowalska

Nadja (9) en Alexander (7) zitten op zwemles. Vandaag oefenen ze het flipperen. De spetters vliegen alle kanten uit terwijl Nadja iedereen voorbij zwemt. Door haar lange benen gaat ze hard. Moeder Katja (35) houdt het allemaal in de gaten van achter een groot raam.

Katja Kowalska & Michal Kowalski hebben samen twee kinderen. Ze wonen in een rijtjeshuis in een kinderrijke wijk. Michal (37) kwam vier jaar geleden naar Nederland om hier te werken in de bouw. Katja volgde een jaar later met de kinderen.

Katja: “Wij komen uit Polen. Mijn man en ik hebben niets met zwemmen. Er was in Polen geen zwembad in de buurt, dus leren zwemmen kon ook niet. Maar toen we hier waren, merkten we dat onze kinderen niet met alles mee konden doen. Dan mocht Nadja naar een kinderfeestje, maar dan moest ze wel haar zwemspullen mee. Dus toen hebben we een badpak gekocht, zodat ze er heen kon. Maar toen ging ze meteen kopje onder in het grote bad en mocht ze alleen maar in heel ondiep water blijven van de badmeester. Dat was helemaal niet leuk voor haar. Het is ook een eng idee, met alle berichten over kinderen die verdrinken tegenwoordig.

Een tijd lang hadden we geen geld om ze op les te doen. Een moeder van school tipte ons dat de gemeente ook subsidie geeft voor zwemles. Ze zitten er nu een paar weken op en kunnen al drijven en flipperen. Ze zijn nu zo trots! Anders ik wel.”

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.