HomeContact
Professionals

Elif en Ali Yildiz hebben een kind met diabetes

Elif Yildiz

Het gezin bestaat uit ouders Elif (35) en Ali (37) en de kinderen Deniz (15), Harun (13) en Berkay (3). Vader Ali runt een klein reisbureau. Deniz en Harun gaan naar school, maar de kleine Berkay is nog thuis. Zijn broertje en zusje passen soms op hem, als hun moeder Elif naar haar werk is in het verpleegtehuis.

Elif maakt zich de laatste tijd zorgen om haar dochter Deniz: “Als kind was Deniz al mollig. Nu is ze aan het puberen en ze wordt steeds zwaarder. Als wij een opmerking maken over haar gewicht, dan negeert ze dat altijd. Verdwijnt ze naar haar kamer. We kregen van school te horen dat ze bij gym niet wilde meedoen. Ze vergat steeds haar gymkleren. Zogenaamd per ongeluk. Eigenlijk schaamt ze zich, dat denk ik.

Het drukke kind van vroeger is ze niet meer. Ze klaagt ook vaak dat ze last heeft van haar benen en knieën en dat ze moe is. Af en toe is ze echt niet in beweging te krijgen, zo futloos. Op een gegeven moment dacht ik: ze lijkt wel zo’n oud mens van mijn werk. Zo erg was ze aan het klagen. Daar zijn er veel mensen met diabetes. Dat bracht mij op een idee. We hebben Deniz bij de huisarts laten testen. En het klopte, ze heeft echt diabetes. En ja, zei de dokter, dat heeft te maken met haar gewicht. Ze leeft niet gezond. Als ze zou afvallen en meer zou bewegen, heeft ze minder last van haar ziekte.”

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.