HomeContact
Professionals

Ayo heeft psychische problemen

Ayo van Hek

Ayo en Remco van Hek hebben een kindje van 5, het meisje Pippa. Samen met hond Warrie wonen ze in een hechte en gezellige buurt. Het jaarlijke straatfeest is een hoogtepunt. Ook opa en oma wonen in de buurt. Ayo woont net weer thuis. Ze was opgenomen in een gesloten inrichting omdat ze psychotisch was.

Ayo: “Ik was thuis als huismoeder, maar ik vergat gewoon om Pippa op te halen van school. Ik was meestal erg moe en wilde liefst in bed liggen met de gordijnen dicht. Maar dat gaat moeilijk als je een klein kind thuis hebt. Ik vond het slopend om steeds op haar te moeten letten. Ik zag ook dingen die er niet waren. Buurtbewoners keken mij allemaal vuil aan. Als ik iemand door het raam aan de telefoon zag, dacht ik dat diegene over mij aan het bellen was. Als ik Remco vertelde over mijn vermoedens, zei hij dat ik geen onzin moest praten. Dat onbegrip maakte me boos. Regelmatig hadden we slaande ruzie. Steeds vaker betrapte ik mezelf op de gedachte: ik wil hier niet zijn. Gingen jullie maar weg."

"Op een dag ben ik zelf weggegaan. Ik heb de hele avond over straat gezworven, mijn mobiel in een sloot gegooid omdat ik bang was dat ze me zouden traceren. Een buurman heeft me uiteindelijk van straat geplukt. Remco had een zoekactie opgezet met de hele straat. Van de weken daarna herinner ik me niet zoveel meer. Ik ben een half jaar opgenomen geweest in een instelling.”

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.