“Er is altijd iemand om mee te spelen,’ vat Tonny de voordelen samen. Eerst waren Tonny en Danny (9) omringd door hun zusjes, maar door de scheiding van hun ouders kregen ze er een broertje bij. “Nu kunnen we samen onze zusjes plagen,” zegt Danny met een grijns.

Het nieuwe grote gezin was wel even wennen. “Tonny’s familie heeft hele andere gewoontes dan wij,” legt Danny uit. ’s Ochtends met z’n allen ontbijten bijvoorbeeld. Dat vind ik wel gezellig, hoor. Maar je kan dan niet treuzelen met uit bed komen.”
“Opruimen,” zegt Danny. “Dat moet ik altijd van Anna.” Mijn moeder ruimt altijd mijn spullen op als ik bij haar ben, maar Anna zegt dat ik het zelf moet doen. Als ik mijn tas niet uitpak na school, krijg ik op mijn kop van papa. We moeten nu sowieso meer klusjes doen, afwassen enzo.”

Het beste ritueel is kerst, vinden Danny en Tonny. “Dat vieren we nu heel anders dan vroeger: we doen allemaal toneelstukjes en Theo gaat altijd zingen. Heel vals. Dat hebben Anna en Theo samen bedacht. Sinterklaas vieren we bij onze andere ouders, maar kerst vieren we samen. Omdat we dan met zijn negenen zijn, is de berg met cadeautjes bijna net zo hoog als de kerstboom. Vet hè?"

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Bestanden

Tonny en Danny JPG, 70,6 kB