Peuter Merel is het enige kind van Anna en Theo samen. Haar zes broertjes en zusjes hebben allemaal een andere vader of moeder. Merel is het kleine zusje van de familie. Maar soms doet dat schattige meisje hele smerige dingen.

Theo: “Merel zit in een fase dat ze haar eigen poep machtig interessant vindt. Ze gaat er altijd mee spelen als ze de kans heeft. We proberen haar nu zindelijk te maken door haar regelmatig op het potje te zetten. Maar toen ze er een keer op zat en ik even naar de badkamer was gelopen, kwam ik terug en was ze op de muur aan het tekenen. Met poep. Toen was ik pissig. Kon ik die muur opnieuw gaan schilderen. Alsof ik niks beters te doen heb met zes kinderen thuis.”

Na die ene keer gebeurt het nog met enige regelmaat dat Merel met poep smeert. “We hebben toen advies gevraagd bij het CJG,” zegt Theo. “Daar zeiden ze dat het waarschijnlijk een manier was om aandacht te trekken. Toen zagen we ook opeens het patroon: als het druk was thuis, ging Merel zitten kliederen. Want dan kwamen wij weer om te mopperen en schoon te maken.”

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Bestanden

Theo Vromans JPG, 75,2 kB